Miksi Nettiparlamentti

Suomessa kunnan hallintomuoto asetetaan kuntalaissa. Ylintä kunnan päätäntävaltaa käyttää kunnanvaltuusto, johon kuntalaiset valitsevat edustajansa kuntavaaleilla joka neljäs vuosi. Tämä edustuksellisen demokratian muoto on ollut voimassa koko Suomen itsenäisyyden ajan ja ainoat isommat muutokset suoran demokratian suuntaan ovat olleet valtiotasolla kansanäänestykset ja kansalaisaloitteet. 

Edustuksellista demokratiaa käytetään osittain siksi, että suoran demokratian toteuttaminen on ollut ja on osittain edelleen haasteellista. Asiat pitäisi pukea muotoon, josta kunkin kuntalaisen on helppo muodostaa mielipide, sitten pitäisi kerätä ja laskea nämä mielipiteet ja katsoa mikä kanta voitti. Hyvän mielipiteen muodostaminen vaatii silti melkoisesti perehtymistä käsiteltävään asiaan useasta eri näkökulmasta, joka on usein aikaa vievää ja saattaa vaatia sellaista osaamista, jota jokaisella kuntalaisella ei ole. 

Osa kunnan asioista käsitellään lautakunnissa, mihin viranhaltijat valmistelevat asian esitykseksi ja lautakunta sitten päättää jatkosta esityksen perusteella. 

Usein viranhaltijat valmistelevat esitykset ensisijaisesti eri asiantuntijalausuntojen perusteella, hyvää hallintotapaa ja lakeja noudattaen. Esitykset saattavat olla teknisesti briljantteja ja toteutuskustannukset täydellisesti laskettuja, mutta niistä usein puuttuu alueen asukkaiden näkökulma ja tieto. Pahimmassa tapauksessa kukaan lautakuntalaisista ei asu alueella, jolloin alueen asukkaiden tietämys ja mielipiteet jäävät kokonaan huomioimatta. 

Minusta luottamushenkilön pitäisi vähintään kuulla alueen asukkaiden mielipiteitä ennen päätöksen tekemistä. Nettiparlamentti antaa luottamushenkilölle helpon tavan kysyä asukkaiden mielipidettä ja avata asioita kuntalaisille. 

Jos minut valitaan Helsingin kaupungin luottamustehtävään tulen käyttämään tätä mahdollisuutta aina, kun ei ole itsestään selvää palveleeko esitys kuntalaisten tahtoa.

Artikkelikuva on peräisin wikipedia commons:ta (https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Helsinki_July_2013-21.jpg), eikä kuvan ottajalla ole mitään tekemistä tämän artikkelin kanssa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: