Puhdasta energiaa

Helsinki tähtää hiilineutraaliuteen vuonna 2035, joka on aivan mahtava tavoite! Osana tätä tavoitetta on Hanasaaren kivihiilivoimalan alasajo vuonna 2024. Neljäsosa Hanasaaren kaukolämpötuotannosta on tarkoitus korvata pian valmistuvalla Vuosaaren biovoimalalla.

Biovoimalan käyttömateriaalit ovat metsäteollisuuden sivutuotteet ja hakkuujätteet, joita kutsutaan yhteisnimikkeellä biomassa. Biomassan käyttö on hieno juttu lyhyellä tähtäimellä, mutta voi aiheuttaa tulevaisuudessa logistisia haasteita. Biovoimala syö päivittäin kovimman käyttönsä aikana 60 rekkakuormallista massaa [Helen1]. Biovoimalan nollapäästöisyys perustuu kahteen erilliseen seikkaan. Ensinnäkin ajatellaan, että palaessaan puu vapauttaa ilmakehään saman verran hiilidioksidia kuin on sitonutkin ja toisekseen, että biomassan päästöt on jo ”maksettu maankäyttösektorilla” [Helen1]. 

Loppu Hanasaaren voimalan lämmöntuotannosta korvataan lämpöpumpuilla ja lämmön varastoinnilla. Sähköntuotantoa ei korvata. On varsin mahdollista, että osa korvattavasta sähköstä saadaan syksyllä käyttöön tulevasta Olkiluoto 3:n reaktorista [Helen2]. Helenin suunnitelma on hyvä ja toimiva, mutta voisi olla parempikin.

Yksi vaihtoehtoinen tapa tuottaa päästötöntä kaukolämpöä ovat SMR-ydinvoimalat. SMR-ydinvoimalat ovat pieniä ja modulaarisia voimaloita, joiden toteuttaminen on perinteisiä ydinvoimaloita huomattavasti helpompaa, turvallisempaa ja halvempaa.

SMR-voimaloita vielä pienempiä ovat mikroydinvoimalat, joista pienimmät mahtuvat kontteihin.

Helsingin tulisi entistä tarkemmin selvittää aidosti päästöttömien tuotantomenetelmien käyttämistä sekä kaukolämmössä että sähkössä. SMR-voimalat ovat yksi lisätutkimisen arvoinen vaihtoehto tuulivoiman ohella. Helsinki voisi investoida omaa ylijäämäänsä merikaapeloinnin toteuttamiseen, joka tekisi tuulivoiman rakentamisen Helsingin edustalle merelle houkuttelevammaksi.

[Helen1] Vuosaaren Biolämpölaitos, https://www.helen.fi/helen-oy/energia/kehityshankkeet/biolampolaitokset/vuosaari

[Helen2] https://www.helen.fi/helen-oy/energia/energiantuotanto/energianlahteet

Artikkelin kuva on peräisin Wikipediasta: https://www.helen.fi/helen-oy/energia/energiantuotanto/energianlahteet, eikä kuvan ottajalla ole mitään tekemistä tämän artikkelin kanssa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: