Kuusi periaatetta

Poliittiset puolueet koostuvat samojen arvojen ja ideologien kannattajista. Kärjistäen voidaan ajatella, että puolueet ovat saman ajatusmaailman – samat säännöt ja tavoitteet -omaavien ihmisten tunnuksellinen ryhmittymä, liivijengi, jolla on sama logo.

Osa puolueiden säännöistä on kahlitsevia ja ehdottomia, suoraan auki kirjoitettuja vaatimuksia, osa taas ryhmäpaineen aiheuttamia kirjoittamattomia. Yhteistä säännöille on, että osa niistä jakaa kansalaiset vahvasti kahteen ryhmittymään: ”meihin” ja ”heihin”. Jos et vastusta ydinvoimaa, voi olla että sinun on vaikea kokea itsesi vihreäksi ja jos sinusta on aina väärin, että rikkaat rikastuvat ja köyhät köyhtyvät, voi olla vaikea löytää poliittista kotia Kokoomuksesta. Kristillisten ja ruotsalaisten kohdalla tämä jako ”meihin” ja ”heihin” on vielä selvempää.

Kun ilmoittauduin Liike Nyt:in ehdokkaaksi kuntavaaleihin, ei Liike ollut vielä edes puolue, vaan se oli julkaissut kuusi periaatetta, jotka jokaisen liikkeen jäsenen on hyväksyttävä. Nämä kuusi periaatetta ovat:

  1. Markkinatalous on toimiva tapa kehittää yhteiskuntaa, kunhan säännöt ovat reilut
  2. Yksilön arvostaminen
  3. Yrittäjyys on tehokkain tapa tehdä asioita, jos sille annetaan tilaa
  4. Jokaisesta on pidettävä huolta
  5. Ilmastomuutos on totta ja päätökset on tehtävä ympäristön kannalta kestävällä tavalla
  6. Eurooppa-myönteisyys

Avaan näitä periaatteita myöhemmissä blogikirjoituksissani tarkemmin.

Nämä kuusi periaatetta on muotoiltu tavalla, jotka eivät ole millään tavalla ristiriidassa omien ajatusteni kanssa. Ja mikä parasta, ne eivät esitä minulle mitään vaatimuksia, joiden perusteella minun pitäisi jakaa ihmisiä ”meihin” ja ”heihin”.

Periaatteista huolimatta, voin edelleen vapaasti myöntää että minulla on kavereita ainakin vassareissa, vihreissä, kokkareissa, demareissa, persuissa, liberaaleissa, kepussa ja piraateissa. Minulle sillä ei ole loppupeleissä mitään väliä mistä hyvä ajatus on kotoisin, vaan sillä miten siihen suhtaudut. Me ollaan me, tunnuksista huolimatta, ja meidän yhteinen tavoitteemme on tehdä meidän stadista paras paikka asua ja elää.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: