Mai Sahlberg pitkä CV

Katso hakemus youtubesta.

Työhistoria – vakituiset työsuhteet

Virallisesti aloitin ict-työurani Arsens Oy :ssä kesällä 1991 atk-suunnittelijana / ohjelmoijana, josta viimeisin tittelini ennen lopettamistani kesällä 1995 taisi olla ohjelmistopäälikkö. Tein samanaikaisesti keikkaa kulun- ja kiinteistönvalvonnan ratkaisuja tekevällä yhtiölle, tehden ohjelmistoja, jotka lukivat, käsittelivät ja raportoivat heidän upotettujen järjestelmiensä keräämää dataa. Arsenssissa lopetin saattaakseni jo venähtäneet opintoni loppuun yliopistolla.

Kirjauduin Arsenssilla lopetettuani johonkin opiskelijoiden rekrytointijärjestelmään uteliaisuuttani ja tulin heti palkatuksi vanhemmaksi suunnittelijaksi Helsingin Yliopiston hallintoviraston atk-osastolle. Samanaikaisesti keikat kiinteistönvalvonnan ja kulunvalvonnan saralla lisääntyivät ja perustin kaverini sekä veljeni kanssa sivutoimillemme Claymountain Solutions Oy:n 1997, jonka toimitusjohtajana jatkoin aina yrityksen loppuun saakka syksyllä 2020.

Opintoni eivät kuitenkaan edistyneet, vaan aika kului kahdessa työssä ja harrastuksissa, joten tein ryhtiliikkeen, otin virkavapaata ja ryhdyin keväällä 1999 opinahjoni Tietojenkäsittelytieteen laitoksen sivutoimiseksi tuntiopettajaksi. Ohjasin ohjelmoinnin ja tietorakenteiden harjoitustöitä. Opintojeni kannalta liveroolipeliharrastus muuttui harmittavasti ammattimaisemmaksi ja Claymountain Solutions Oy sai aputoiminen AVK Attitude Vision Know-how productions. AVK:n nimissä järjestimme useita tapahtumia, hyvällä asiakaspalautteella, mutta erittäin huonolla taloudellisella menestyksellä.

Ohjelmistoyrittäminen ja ohjelmointi olivat vuosituhannen vaihteessa the juttu ja ohjelmointitaitoisten rekrytointi oli hurjaa. Minua kosittiin usealta taholta ja lopulta sanoin silloiselle Helsingin Pörssille, lyhyesti, kavereiden kesken, HEX:lle, tahdon. HEX:ssä toimin ensin Business Unit Managerina vastuullani web-kaupankäyntialustan kehittäminen välittäjille. eHex-ohjelmistoa valmisti ruotsalainen yritys ja minun päätehtäväni oli koota suomalainen asiantuntijatiimi java-ohjelmoijia tukemaan alustan ylläpitoa ja myyntiä.

Vuosituhannen vaihteessa käsikirjoitin ensimmäisen näytelmäni ja rakastuin käsikirjoituksen tarkastaneeseen tulevaan vaimooni sekä tämän vuosikkaaseen tyttäreen. Prioriteettini muutuivat ja huomasin haluavani enemmän perhettä, vähemmän pitkiä työpäiviä ja vaihdoin kehityspäällikön kautta arkkitehdiksi. Keväällä 2001 Pretax Systems Oy teki tarjouksen, heitin HEX:in optiot roskakoriin ja hyppäsin ICT-kehityspääliköksi.

Vuoteen 2020 mennessä yhdessä maassa toiminut, muutaman kymmenen hengen yritys kasvoi monikansalliseksi konserniksi seitsemässä maassa. Nimi vaihtui Accountoriksi, joka lopulta 2020 myi Accountor ICT Oy:n Advania konsernille, eli Advania Finland Oy:lle.

ICT-Taidot

Ensimmäisen tietokoneohjelmani kirjoitin 12-vuotiaana ja taisin olla 16-vuotias kun minulle ensimmäisen kerran maksettiin ohjelmoinnista. Olen kirjoittanut miljoonia koodirivejä, useammalla ohjelmointikielellä, useampaan ympäristöön.

Avainsanoja etsiville, ohjelmointi- tai skriptikielet: Assembler (6502, 6510, 68000 ja Vax), Bash, Basic (Commodore, Visual, Quick), C, C#, C++,Csh, Dart, Guru, HTML, Java, Javascript, Pascal, Perl, PHP, Powershell, Python, Sed, SQL (Oracle, Ingres, Postgresql, Mysql/Maria, Microsoft, IBM DB2) ja Tcsh. Joitakin olen jopa todennäkköisesti onnellisesti unohtanut.

Eniten olen kirjoittanut koodia erilaisille Linux-alustoille. Työasemissani preferoin Fedoraa, palvelimissa Red Hat Enterprise Linuxia. Windows-palvelimien joukossa minulla ei ole suosikkia ja windows-työasemiin en koske pitkällä tikullakaan. Tämän tekstin kirjoitin Chromebookilla ja Fedoralla.

Lisää ohjelmointiin liittyviä avainsanoja: Ajax, Rest, GitHub, Laravel, Bootstrap, Jquery, Flutter, Soap, Curses ja wxWindows.

Pidän enemmän Google sheetistä kuin Excelistä ja jos haluat minulta dataa, ensimmäinen kysymykseni on, että käykö Power BI-rappari, tai phpReports-rappari? Minä ajattelen sql:ää ja mielelläni vien kaiken ensin relaatiotietokantaan. Relaatiotietokannoista ehdoton suosikkini on Postgresql ja tämän hetken kakkosena tulee Microsoft SQL-server. Kannassa jäsennän kysymyksen sql-kyselyiksi ja näkymiksi, jotka visualisoin Power BI:llä. En ole Power BI-guru, mutta Dax ei ole täysin tuntematon kaveri. Olen lukenut kantaan dataa csv:stä, json:sta, xml:stä ja erilaisista määrämuotoisista teksti- ja binääritiedostoista. KQL, XQuery ja jq eivät ole tuntemattomia suuruuksia. Jos tietoa pitää esittää sisäkkäisissä rakenteissa, preferoin json:ia, muutoin csv:tä.

Olen ylläpitänyt linux, unix ja windows-palvelimia. Viimeisen kuukauden aikana olen ylläpitopuolella mm ratkonut sähköpostiongelmia postfix ja IIS+smtp-alustalla ja analysoinut Tectia SSH:n logeja yhteysongelmien jäljittämiseksi. Analysointia varten kirjoitin powershell-skriptin, joka keräsi logit useammalta palvelimilta csv-muotoon. Loin kantaan taulun ja siihen kaksi materialisoitua näkymää, joihin logit latasin. Analysoinnin tein sql-kyselyillä näkymiin. Viimeisen kuukauden aikana olen myös asentanut windows- ja linux-palvelimia, sekä setvinyt Veeam-varmistusten ongelmia.

Harrastukset

Pääharrastukseni ovat lautapelit. Olen toiminut Suomen lautapeliseura ry:n puheenjohtajana useampia vuosia ja järjestänyt seuran puitteissa useita tapahtumia. Näistä suurin on toistaiseksi ollut kauppakeskus Redissä järjestetty Lautapelaamaan tapahtuma, joka viikonlopun aikana palveli satoja kävijöitä. Pelipuolella olen voittanut useampia Catanin SM:iä, sekä sijoittunut kolmanneksi MM-kisoissa 2010. Shakkia olen pelannut kahdenkin eri seuran väreissä.

Luen kirjoja. Kirjoitan novelleja, näytelmiä ja runoja. Blogaan epäsäännöllisesti sekä teen Fuula-setä/täti-brändillä opasvideoita. Olen kirjoittanut ja tuottanut aikanaan useita liveroolipelejä sekä pelannut niitä aktiivisesti. Pidän esiintymisestä ja olen ollut lavalla useammassa harrastusteatteriprojektissa – joista kolmen näytelmän käsikirjoituksesta olin itse vastuussa. Uusin innostukseni esiintymistaiteen saralla on drag.

Liikunnallisella puolella suosin tällä hetkellä joogaa ja kävelyä. Olen harrastanut useampaan otteeseen useita budolajeja ja lopettanut useamman kuntosalijäsenyyden kuin kehtaan myöntää. Mailapeleistä suosikkini ei ole golf vaan sulkapallo.

Ihminen

Minulla on kaksi täysikäistä omillaan asuvaa tytärtä, joista vanhempi on ex-vaimoni edellisestä avioliitosta. Olen koko ikäni asunut Suomessa ja Helsingissä. Puhun sujuvasti suomea ja englantia. Yliopiston kasvattina olen suorittanut virkamiesruotsin ja saksaakin on tullut koulussa luettua. Armeija on tullut käytyä.

Töitä olen tehnyt 16-vuotiaasta ja matkan varrella on tullut toimittua myös sivutoimisena yrittäjänä, tehtyä yrityksen kirjanpitoa ja selviteltyä erilaisia viranomaismääräyksiä yritystoimintaa koskien. Olen istunut taloyhtiön hallituksessa ja heilutellut puheenjohtajan nuijaakin useamman kerran. Yhden vuoden istuin myös Latokartannon Pysäköinti Oy:n hallituksessa ja käteni jälki näkyy edelleen Viikin asukastalojen toiminnassa.

Olin viime kunnallisvaaleissa Liike Nyt:n ehdokas Helsingissä. Olen toiminut luottamusvaltuutettuna sekä Accountorilla että Advanialla.

Opiskeluaikanani toimin Eteläsuomalaisessa osakunnassa useammassa eri virassa, sekä Alter Egon hallituksen jäsenenä. Olen istunut Ropecon ry:n hallituksessa sekä ollut jäsenenä Ropeconia järjestävässä coniteassa – conitean jäsenillä on vastuu aina oman osa-alueensa toteuttamisesta ennen tapahtumaa, tapahtuman aikana ja vähän sen jälkeenkin.

Olen rehellinen, avoin, rohkea ja analyyttinen. En osaa ajatella laatikon ulkopuolella enkä anna kenellekään 110% mistään. Laatikkoni on suuri ja 70% minusta on jo enemmän kuin suurin osa kykenee käsittelemään.

Kurssit ja sertifikaatit

Ainut tämän vuosikymmenen sertfikaatit, jotka ovat voimassa on Veeam Certified Engineer 2022 ja SPR:n EA I (EA 2 happani). Todennäköisesti läpäisisin RHCE:n versiolla 9, jos joku maksaisi. Ja olisin enemmän kuin kiinnostunut tekemään ITIL Foundationsin tämän päivän versiolla ITIL:iä.

Olen käynyt Azure-, Red Hat, Nutanix ja konttikursseja, joista ei enää ole vuosiin jaettu paperisia osallistumistodistuksia, enkä ole itse pitänyt kurssitodistuksia arvossa. Tässä luetellut kurssit ja sertifikaatit ovat pääsääntöisesti muistojen havinaa.

Sertifikaatit

  • RHCE Red Hat Linux 6.2, 21.7.2000
  • Foundation Certificate in IT-Service Management, (ITIL), 8.6.2006
  • Zend PHP 5 Certified Engineer, 16.12.2009
  • RHCE Red Hat Linux 9, 14.11.2003
  • RHCE Red Hat Enterprise Linux 6, 24.2.2012
  • RHCE Red Hat Enterprise Linux 7, 21.9.2018
  • VMCE Veeam Certified Engineer, 2022

Kurssit:

OsaamisalueKurssiVuosi
Google CloudOnBoard()2017
Google CloudOnBoard()2019
ITSMCobit Overview2012
BackupSymantec Backup Exec 2012 Administration2013
BackupVMCE kurssi, pakollinen sertifiointiin, useana vuonna2022
OracleOracle7 – Tietokannanhoitaja I1995
SQL ServerSQL Server Analysis Services2010
SQL ServerTietomallit ja raportointi SQL Server 2012 ja Sharepoint ympäristöissä2014
SQL ServerImplementing a Datawarehouse with Microsoft SQL Server 20122014
RaportointiPower BI tutuksi2017
RaportointiSQL Server Reporting Services2010
IntegraatiotSQL Server Integration Services2009
AXMicrosoft Dynamix AX Administration2011
Integraatiot2934 Microsoft BizTalk Server 2006:n käyttöönotto ja hallinta2008
OhjelmointiMicrosoft Sovellusarkkitehtuurit2008
SovellusalustatUniface Seven Environment Management I1998
SovellusalustatUniface Seven Environment Management II1998
OhjelmointiSQL Server 2005 ohjelmointi ja ylläpito2006
IntegraatiotMicrosoft BizTalk Server 2006 sovelluskehitys2008
OhjelmointiKäytettävyyden esteiden poistaminen2004
AXAX 2009 Development I2011
OhjelmointiSQL Server 2005/2008 ohjelmointi I2009
OhjelmointiSQL Server 2005/2008 ohjelmointi II2009
Käyttöjärjestelmät520 Netware 4.1 Pääkäyttäjä I1996
Muu3D-tulostus avoimen koodin laitteilla 2013
TyösuojeluAsiantuntija- ja toimistotyön työsuojelun perusteet2019
SANDell|EMC Storage Area Network (SAN)2006
JohtaminenPrEA-valmmus2006

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: